Ημερομηνία έκδοσης :

Ανάλυση μισθών: Πόσα βγάζουν οι παίκτες των eSports;

Πολλοί άνθρωποι έξω από τον κόσμο του gaming συνήθιζαν να βλέπουν τα eSports απλοϊκά, δηλαδή ως ένα μέσο για να βγάλουν χρήματα παίζοντας βιντεοπαιχνίδια. Παρόλο που είναι σε μεγάλο βαθμό υπερβολικό, ορισμένοι παίκτες έχουν αποκομίσει σημαντικά οικονομικά κέρδη από τη συμμετοχή τους σε παιχνίδια eSports. Στο άρθρο αυτό, η Bookmaker Expert διερευνά τους παίκτες που έχουν βγάλει τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους καριέρας για τις ατομικές τους επιτυχίες. Δεδομένου ότι είναι αδύνατο να κατανοήσουμε με ακρίβεια τα συμβόλαια των παικτών και τις συμφωνίες συνεργατών, η λίστα αυτή περιλαμβάνει μόνο τα χρηματικά έπαθλα που δόθηκαν στους παίκτες και όχι τα έσοδα από μισθούς ή χορηγίες.
MILOS VASILJEVIC
Writer
Είναι ο εγκέφαλος πίσω από το συναρπαστικό μας περιεχόμενο, καθώς αξιοποιεί την εκτεταμένη δημοσιογραφική του εμπειρία για να δημιουργήσει συναρπαστικές αθλητικές ειδήσεις και διορατικές προβλέψεις στοιχημάτων. Το πάθος του για το παιχνίδι και το ταλέντο του στην αφήγηση ιστοριών διασφαλίζουν ότι οι αναγνώστες μας είναι πάντα αφοσιωμένοι και ενημερωμένοι. Κάθε κομμάτι που γράφει προσφέρει μια μοναδική και εξειδικευμένη οπτική.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

  • Οι οικονομικές δυνατότητες των eSports έχουν αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας της ταχείας επέκτασης του κλάδου.
  • Τα Esports αποτελούν πλέον ένα ανταγωνιστικό και βιώσιμο επάγγελμα που ανταγωνίζονται τα παραδοσιακά αθλήματα όσον αφορά τα κέρδη και τη σπουδαιότητά τους.
  • Και οι πέντε (ακόμη και οι 10) καλύτερα αμειβόμενοι παίκτες eSports αυτή τη στιγμή είναι παίκτες του Dota 2, κάτι που είναι κατανοητό δεδομένου ότι το μεγαλύτερο παιχνίδι και ο μεγαλύτερος διαγωνισμός eSports, το The International, περιλάμβανε τεράστια χρηματικά έπαθλα που έγραψαν ιστορία.

Ο τομέας των eSports έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, από ένα εξειδικευμένο χόμπι σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Influencer Marketing Hub, τα έσοδα από τα eSports αναμένεται να φτάσουν τα 1,87 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, υποδηλώνοντας ένα Σύνθετο Ετήσιο Ρυθμό Ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 13,4% μεταξύ 2020 και 2025. Οι οικονομικές δυνατότητες των eSports έχουν αυξηθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα της ταχείας επέκτασης του κλάδου. Οι επαγγελματικές ομάδες και οι παίκτες, εκτός από τις νίκες τους στα τουρνουά, παράγουν πλέον σημαντικά εισοδήματα από χορηγίες, streaming και πωλήσεις προϊόντων.

Johan “N0tail” Sundstein (στιγμιότυπο οθόνης youtube.com/@OGEsportsOfficial)

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο στοιχηματισμός στα eSports, του οποίου  κομμάτι είναι οι διαδικτυακές στοιχηματικές εταιρείες eSports, έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια. Η Statista προβλέπει ότι η αγορά στοιχημάτων eSports θα αποφέρει έσοδα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2024. Με προβλεπόμενο CAGR 7,27%, αυτός ο τομέας της αγοράς εκτιμάται ότι θα φτάσει σε προβλεπόμενο όγκο αγοράς 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2028. Ο στοιχηματισμός Esports γίνεται αναμφίβολα όλο και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να δίνουν το ρυθμό για την επέκταση της αγοράς.

Recomended bookmakers

Εως και 125 EUR Εγγραφή
Εως και 122 EUR Εγγραφή
Εως και 100 EUR Εγγραφή

Δεν είναι εύκολο να βγάλουν χρήματα οι επαγγελματίες παίκτες eSports

Η διαδικασία παραγωγής εσόδων για τους κορυφαίους παίκτες eSports είναι πολύπλοκη. Παρόλο που η νίκη σε διαγωνισμούς εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή εσόδων, συχνά ενισχύεται από το έξυπνο μάρκετινγκ σε υπηρεσίες streaming όπως το Twitch και το YouTube, όπου οι θεατές πληρώνουν για να υποστηρίξουν τους αγαπημένους τους παίκτες. Επιπλέον, καθώς οι παίκτες και οι ομάδες αναπτύσσουν τα εμπορικά τους σήματα, προσελκύουν μεγάλες προσφορές χορηγιών και κερδίζουν χρήματα από επώνυμα προϊόντα. Εξαιτίας αυτής της περίπλοκης οικονομικής οικολογίας, τα eSports είναι πλέον ένα ανταγωνιστικό και βιώσιμο επάγγελμα που ανταγωνίζεται τα παραδοσιακά αθλήματα από άποψη κερδών και σπουδαιότητας.

Επειδή το The International (TI) έχει ιστορικά τεράστια χρηματικά έπαθλα, αρκετοί παίκτες του Dota 2 έχουν κερδίσει τα περισσότερα χρήματα σε διαγωνισμούς παγκοσμίως με σημαντική διαφορά. Στην πραγματικότητα, δεν είναι παράξενο που και οι 10 καλύτερα αμειβόμενοι παίκτες των eSports αυτή τη στιγμή είναι παίκτες του Dota 2, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία Valve συνεισφέρει με το 25% των πωλήσεων του παιχνιδιού Battle Pass στο ταμείο των βραβείων για τις διοργανώσεις του The International. Με ένα τεράστιο χρηματικό έπαθλο 40 εκατομμυρίων δολαρίων (το ακριβές ποσό είναι 40.018.400 δολάρια), το The International 2021, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 στην Arena Naționala στο Βουκουρέστι, έσπασε το ρεκόρ για το μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο οποιουδήποτε μεμονωμένου διαγωνισμού eSports.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το League of Legends, το mobile MOBA Arena of Valor, το Fortnite και το Counter-Strike (κυρίως το CS: GO πριν μετατραπεί σε CS2) εμφανίζονται κατά σειρά προτίμησης. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο είναι τα χρηματικά έπαθλα όπως αναφέρονται από το Esports Charts, μια πλατφόρμα που προσφέρει ένα ξεχωριστό αναλυτικό εργαλείο το οποίο παρέχει λεπτομερείς μετρήσεις για τα live stream  και μεταδόσεις των eSports. Ανακεφαλαιώνοντας, τα κέρδη από τα τουρνουά είναι η πιο διαφανής και αξιόπιστη πηγή εσόδων για τους επαγγελματίες παίκτες των eSports, και επιμείναμε σε αυτά όταν καταρτίσαμε τη λίστα με τους πλουσιότερους επαγγελματίες των eSports –για την ακρίβεια, τους 5 κορυφαίους.

# 5 Topias Taavitsainen (ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ)

Πληροφορίες Παίκτη
ΨευδώνυμοTopson
ΕθνικότηταΦινλανδός
Ηλικία26
ΠαιχνίδιDota 2
Συνολικά Κέρδη$5,848,341.00
Τουρνουά63
Καριέρα2017 – 2024

Στην ιστορία του Dota 2, ο Topias Miikka «Topson» Taavitsainen είχε μια από τις πιο σύντομες αλλά με τη μεγαλύτερη επιρροή καριέρες. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κέρδισε ένα TI στο ντεμπούτο του, αλλά για να νιώσουν χειρότερα άλλοι πρωτοεμφανιζόμενοι στο The International, κέρδισε και το επόμενο. Δεν υπάρχει καμία πίεση για τους πρωτάρηδες, αν ρωτήσετε το Φινλανδό!

Μετά την ένταξή του στην OG το 2018, ο Topson ταίριαξε αμέσως, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτες ικανότητες ήρωα και μια τάση για μεγάλα παιχνίδια. Ήταν ένα ανεκτίμητο απόκτημα για την OG εξαιτίας της ανελέητης επιθετικότητάς του και του ελεύθερου στυλ του στο Dota 2. Τα ασύλληπτα παιχνίδια του Topson σπάνια αντιμετωπίζονταν έστω και με μια μικρή ανάπαυλα από τους αντιπάλους της OG. Στην πραγματικότητα, ο επιθετικός τρόπος παιχνιδιού του, χάρισε στη Δανέζικη ομάδα την ιδιότητα μιας εξαιρετικά επιθετικής ομάδας.

Δεν υπάρχουν πολλά ελαττώματα στο παιχνίδι του, αλλά έτσι ταπεινός όπως είναι, ο ίδιος ο Topson ήταν αυτός που τα τόνισε σε μια συνέντευξη πριν από ένα χρόνο. Απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με τα αίτια της κακής απόδοσης της OG στο Tour 2 της DPC 2023, τόνισε, εκτός από την αδυναμία συνοχής της ομάδας, την έλλειψη της γνώσης του στα meta και κατανόησης της αυξανόμενης ανταγωνιστικότητας.

Η πλοκή του Topson είναι το πιο αυθεντικό παραμύθι, αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Χάρη σε αυτή την πλοκή, ο midlaner είναι τώρα μεταξύ των 5 κορυφαίων εκατομμυριούχων στο Dota 2 και στα eSports. Ο Topson αγωνίζεται αυτή τη στιγμή για την Tundra.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
  • Εκπληκτικές δεξιότητες ήρωα
  • Επιθετικό στυλ παιχνιδιού
  • Έλλειψη γνώσης meta
  • Έλλειψη κατανόησης της αυξανόμενης ανταγωνιστικότητας

 

# 4 Sébastien Debs (ΓΑΛΛΙΑ)

Πληροφορίες Παίκτη
ΨευδώνυμοCeb
ΕθνικότηταΓαλλος
Ηλικία32
ΠαιχνίδιDota 2
Συνολικά Κέρδη$5,945,842.00
Τουρνουά73
Καριέρα2011 – σήμερα

Θέλετε άλλο ένα παραμύθι;

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένας απογοητευμένος και απελπισμένος παίκτης του Dota 2 θα γνώριζε καταξίωση κατακτώντας δύο από τα μεγαλύτερα ορόσημα του παιχνιδιού, τα οποία του άνοιξαν την πόρτα για να καταταγεί ανάμεσα στους 5 κορυφαίους παίκτες με τα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία των eSports; Αυτή είναι η ιστορία του Sébastien «Ceb» Debs, ενός Γάλλου παίκτη που κάποτε προσπάθησε να εκπληρώσει τη φιλοδοξία του να κερδίσει το The International, το μεγαλύτερο διαγωνισμό παιχνιδιών και eSports. Αντ’ αυτού, περιπλανιόταν και κρατούσε σημειώσεις, ενώ εργαζόταν είτε ως αναλυτής εκπομπής Dota είτε ως φοιτητής που σπούδαζε Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Η καριέρα του Ceb έχει επικριθεί για την αμεσότητα, το γεγονός ότι μιλάει άσχημα, αλλά και για την ειλικρινή συμπεριφορά του, επειδή δεν ήταν εξ’ αρχής καλός παίκτης. Όντας μέρος της βιομηχανίας Dota eSports στα πρώτα της στάδια, ο περιθωριοποιημένος Ceb διηγήθηκε ιστορίες για το πόσο δύσκολο ήταν να βγάλεις τα προς το ζην εκείνη την εποχή. Όταν ξεκίνησε το 2011, δήλωσε ότι οι οργανισμοί τότε είχαν μόνο ένα μέσο επιβίωσης, το οποίο ήταν η νίκη. Απογοητεύτηκε όταν έπαιξε για τη Alliance και την mTw, επειδή δεν μπόρεσε να οδηγήσει καμία από τις δύο ομάδες στην επιτυχία. Παρόλα αυτά, ξεπέρασε αυτά τα εμπόδια. Ο Ceb ανέβηκε σε μεγαλύτερα ύψη χάρη στις δύο απόλυτες νίκες του στο The International το 2018 και το 2019 με την OG (για την οποία παίζει σήμερα), όπου κέρδισε 2,3 εκατομμύρια δολάρια στο πρώτο και 3,2 εκατομμύρια δολάρια στο δεύτερο.

Παρά τα ελαττώματά του, εξακολουθεί να θεωρείται ένας από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες στην ιστορία του Dota, εξαιτίας του εκπληκτικού και ωραίου στυλ παιχνιδιού του. Αλλά τελικά, αυτό που πραγματικά τον έκανε να ξεχωρίσει ήταν η επιμονή και η εφευρετικότητα της τακτικής του. Αν και μπορεί να μην είναι ο καλύτερος από πλευράς τεχνικής, η στάση του Ceb ως αδύναμος παίχτης και η προθυμία του να δουλέψει σκληρά τον έκαναν να προσελκύσει πολλούς οπαδούς. Ακόμη και στα χαμηλότερα σημεία του, επέμενε να εμβαθύνει στο παιχνίδι και να παλεύει.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
  • Πασχίζει να ξεφύγει από τη νοοτροπία του αδύναμου παίκτη.
  • Τακτική εφευρετικότητα.
  • Μιλάει άσχημα.
  • Όχι ο καλύτερος από πλευράς τεχνικής.

# 3 Anathan Pham (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)

Πληροφορίες Παίκτη
Ψευδώνυμοana
ΕθνικότηταΑυστραλός
Ηλικία24
ΠαιχνίδιDota 2
Συνολικά Κέρδη$6,024,411.00
Τουρνουά26
Καριέρα2016 – 2022

Ο Anathan «ana» Pham, ένας παίκτης carry (ξεκίνησε την καριέρα του ως solo mid, αλλά με μικρή επιτυχία), άρχισε μόλις από το 2016 να αγωνίζεται στα eSports, αλλά γρήγορα εμφανίστηκε στο προσκήνιο.

Ο νεαρός παίκτης ξεκίνησε να παίζει με την Invictus Gaming στην περιοχή της Κίνας πριν μετακομίσει στην OG στην Ευρώπη. Στην πρώτη του χρονιά, κέρδισε το 2016 Boston Major, το πρώτο του Dota 2 Major. Συνολικά, ο Αυστραλός έχει κερδίσει δύο Majors και το TI σε διαδοχικές χρονιές, το 2018 και το 2019. Ήταν γνωστός για το λαμπρό στυλ παιχνιδιού του και την απαράμιλλη αίσθηση παιξίματος. Καθ’ όλη τη διάρκεια του TI 2019, κράτησε τους αντιπάλους του εκτός ισορροπίας με μια μοναδική προσέγγιση carry-Io που σχεδίασε ο ίδιος. Με αυτόν τον τρόπο δημιούργησε ένα νέο meta, κάνοντας τον ήρωα υποστήριξης Io μία άτρωτη οντότητα. Μόνο με τον ήρωα αυτόν κέρδισε πέντε συνεχόμενα παιχνίδια.

Αγωνίστηκε ως αναπληρωματικός της Team Liquid στο Riyadh Masters του 2022, όπου η ομάδα κέρδισε $100.000, μετά από ένα διάστημα διακοπτόμενης απόσυρσης.

Ο Ana βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όσον αφορά την κατανομή των αντικειμένων και τον εντοπισμό των αγροκτημάτων στο απαιτητικό παιχνίδι. Κάνει πολλές φάρμες στην αρχή, και σε αντίθεση με ορισμένους άλλους γνωστούς παίκτες των eSports, προτιμά να συνεισφέρει στην ομάδα παρά να είναι ένας φανταχτερός μοναχικός άρχοντας που ξεπερνάει ολόκληρη την ομάδα για να κερδίσει. Αποδίδει τα μέγιστα όταν είναι μέλος μιας συγκροτημένης ομάδας, κατά προτίμηση αγγλόφωνης. Το γλωσσικό εμπόδιο είναι ένα προφανές πρόβλημα που είχε ο Ana όταν έπαιζε για την RNG. Σε αντίθεση με τους συμπαίκτες του, οι οποίοι μιλούν ελάχιστα αγγλικά, η γλώσσα αυτή είναι μητρική του. Συνήθως οι κινέζικες ομάδες αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από κινέζους παίκτες. Όλοι πίστευαν ότι η πρόσληψη του Ana ήταν μια ασυνήθιστη εξαίρεση στον κανόνα.

Είναι περιβόητος για τα μεγάλα διαλείμματα που κάνει από το επαγγελματικό παιχνίδι, οι οποίες γενικά είναι αποθαρρυντικές επειδή η ανταγωνιστική σκηνή του Dota 2 υπόκειται σε ξαφνικές αλλαγές. Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, ο Ana δεν είναι ενεργός, μετά το σύντομο πέρασμά του από την T1.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
  • Απαράμιλλη αίσθηση παιχνιδιού
  • Στο υψηλότερο επίπεδο σε ότι αφορά την αναλυτική καταγραφή και τον εντοπισμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων
  • Το γλωσσικό εμπόδιο όταν παίζει για μη αγγλόφωνες ομάδες
  • Κάνει μεγάλα διαλείμματα από το επαγγελματικό παιχνίδι

 

# 2 Jesse Vainikka (ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ)

Πληροφορίες Παίκτη
ΨευδώνυμοJerAx
ΕθνικότηταΦινλανδός
Ηλικία32
ΠαιχνίδιDota 2
Συνολικά Κέρδη$6,486,623.00
Τουρνουά54
Καριέρα2013 – present

Ο διάσημος παίκτης του Dota 2 Jesse «JerAx» Vainikka έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις και τίτλους. Θεωρείται ως ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία του Dota 2, καταλαμβάνοντας τη θέση #4.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τους περισσότερους επαγγελματίες παίκτες των eSports, ο Jesse δεν εκτιμούσε δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια όπως το Dota 2, το LoL, το Warcraft κ.λπ. Επέλεξε να διαπρέψει στο Heroes of Newerth (HoN). Ο JerAx συμμετείχε σε αυτό το παιχνίδι ως παίκτης δύο γνωστών ομάδων στην αρχή της καριέρας του στα eSports: Dirty Minds και KD-Gaming. Εκεί, εμφανίστηκε μαζί με γνωστούς παίκτες όπως ο Wehsing «SingSing» Yuen και ο Adrian «Era» Kryeziu. Ο JerAx, όμως, δεν είχε επιτυχία σε αυτά τα ρόστερ και αποφάσισε να εγκαταλείψει το HoN και να ξεκινήσει τη θητεία του στο Φινλανδικό Ναυτικό, συνειδητοποιώντας ότι η καριέρα του στα eSports δεν τον ικανοποιούσε. Όταν ο JerAx τελείωσε τη θητεία του αποφάσισε να ξαναδοκιμάσει τα eSports, αλλά αυτή τη φορά με το Dota 2 αντί για το Heroes of Newerth.

Οι ικανότητες του JerAx έγιναν εμφανείς όταν εντάχθηκε στην Team Liquid το 2015 και γρήγορα καθιερώθηκε ως κορυφαίος παίκτης. Αλλά δεν είχε μεγάλη επιτυχία μέχρι να ενταχθεί στην OG, την επόμενη ομάδα του. Παίζοντας για αυτούς, ο JerAx έγινε δύο φορές πρωταθλητής του The International, εκτός από την κατάκτηση άλλων 10 πρωταθλημάτων, όπως το Boston Major 2016 και το Kiev Major 2017. Μετά από αυτό σταμάτησε να παίζει Dota 2 και εγκατέλειψε την προσπάθεια να γίνει επαγγελματίας παίκτης. Μόλις δύο χρόνια χώριζαν την πολυαναμενόμενη επιστροφή του Φινλανδού στη θέση #4. Μετά από δύο ανεπιτυχείς σεζόν, ο JerAx εγκατέλειψε την Evil Geniuses και δεν αγωνίζεται πλέον.

Ένας από τους πιο επιθετικούς υποστηρικτές περιπλάνησης στο παιχνίδι αυτή τη στιγμή είναι ο JerAx, ο οποίος συχνά ασκεί ανελέητη πίεση στους αντίπαλους midlaners από τη στιγμή που κάνουν creep spawn. Ο Φινλανδός, ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός για το Earth Spirit του, είναι ένας από τους λίγους παίκτες υποστήριξης που κάθε ομάδα θα στοχεύει συνεχώς στο να τον αποκλείσει νωρίς. Ο JerAx κλέβει συχνά την παράσταση ως θέση #4, κάτι που δεν είναι εύκολο και δεν του είναι άγνωστο το στυλ του παιχνιδιού με highlight reel. Συνήθιζε να παίζει συνεχώς split pushing, που προτιμούσε έντονα στο meta 7.26, το οποίο ήταν ενάντια στο ιδιαίτερο στυλ παιχνιδιού της OG που έδινε έμφαση στις ομαδικές μάχες. Ο JerAx απλά λατρεύει να επιδεικνύεται και να προβάλει ένα φανταχτερό στυλ παιχνιδιού. Όμως, μερικές φορές το παρακάνει και αυτό μπορεί να θεωρηθεί το μεγαλύτερο ελάττωμά του ως παίκτης.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
  • Ο πιο επιθετικός υποστηρικτής περιπλάνησης
  • Καταφέρνει με επιτυχία να ξεχωρίζει τις φάσεις του reel
  • Split pushing παιχνίδι
  • Περιστασιακά το παρακάνει στην επίδειξη

 

# 1 Johan Sundstein (ΔΑΝΙΑ)

Πληροφορίες Παίκτη
ΨευδώνυμοN0tail
ΕθνικότηταDenmark
Ηλικία30
ΠαιχνίδιDota 2
Συνολικά Κέρδη$7,184,163.00
Τουρνουά65
Καριέρα2012 – 2024

Ο Johan Sundstein, γνωστός και ως N0tail, είναι ένας θρυλικός παίκτης του Dota 2, τον οποίο πιθανότατα έχετε ακούσει αν παρακολουθείτε, έστω και περιστασιακά, τη σκηνή των eSports. Είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης eSports στον κόσμο, ο οποίος κατέχει το ρεκόρ στο The International για τους περισσότερους θανάτους (20) σε ένα μόνο παιχνίδι.

Ο N0tail, του οποίου ο παππούς είναι ο πρώην πρωθυπουργός των Νήσων Φερόες, ολοκλήρωσε νωρίς το λύκειο για να αφιερώσει όλη του την προσοχή στα eSports. Ο N0tail εντάχθηκε στις τάξεις των νεότερων επαγγελματιών παικτών του Heroes of Newerth στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών, παίζοντας ως σόλο μέσος. Ξεκίνησε στους διακομιστές HoN παίζοντας τυχαία pub games μέχρι που αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις του με τους Tal «Fly» Aizik και Jascha «NoVa» Markuse. Το παιχνίδι τους τράβηξε την προσοχή του μάνατζερ της Fnatic και τους πήρε υπό την προστασία του ως μη εξουσιοδοτημένο side project. Αυτό ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει η επαγγελματική καριέρα του N0tail.

Ο N0tail ανέλαβε τον υποστηρικτικό ρόλο μετά τη μετάβαση στο Dota 2. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής στιγμής, ανέπτυξε γρήγορα τις δεξιότητες μικροδιαχείρισης που αργότερα θα γίνονταν το διάσημο παιχνίδι του Meepo. Δύο τίτλοι The International (2018, 2019) και τέσσερις τίτλοι Dota 2 Major (Φρανκφούρτη το 2025, Μανίλα και Βοστώνη το 2026 και Κίεβο το 2017) αποδεικνύουν ότι η απόφασή του να μεταβεί στο Dota 2 ήταν σωστή. Ο N0tail κέρδισε δύο τίτλους TI χάρη στην ανάληψη ρίσκου και το off-meta παιχνίδι του. Αναγνωρισμένος ως ο μεθυσμένος γκουρού του Dota 2, δημιουργεί και χρησιμοποιεί άγριες τακτικές για να στήσει ενέδρα στους αντιπάλους του. Πριν από πολύ καιρό, ο N0tail συνήθιζε να λέει για τον εαυτό του ότι δέχεται πολλά πυρά, και σε ένα σημείο της καριέρας του, το οποίο ήταν επίσης πριν από χρόνια, θεωρούνταν ένας παίκτης που κάνει πολύ λίγες αγροτικές εργασίες.

Ο N0tail πήρε ακόμα μία απόφαση που στέφθηκε με επιτυχία. Το 2015, δημιούργησε μία νέα ομάδα με τον Fly, η οποία ονομάστηκε OG, και παίζοντας για την συγκεκριμένη ομάδα, κέρδισε όλα αυτά τα πρωταθλήματα. Γρήγορα έγιναν η πρώτη ομάδα που υπερασπίστηκε έναν τίτλο Major στην ιστορία του Dota 2, αφού κέρδισε το Autumn Major το 2016. Ο N0tail και ο Fly διέκοψαν μια δεκαετή φιλία και συνεργασία το 2018, όταν ο τελευταίος μετακόμισε για να παίξει στην EG. Ο N0tail, ο οποίος εμφανίστηκε στην κατηγορία Forbes 30 under 30 σε ηλικία 25 ετών, εξέδωσε φέτος την αυτοβιογραφία του όπου, μεταξύ άλλων, μιλάει για την προδοσία αυτή. Προς το παρόν δεν είναι ενεργός.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
  • Ανάληψη ρίσκου και παιχνίδι off-meta
  • Χρησιμοποιεί άγριες τακτικές για να στήσει ενέδρα στους αντιπάλους του
  • Δέχεται μεγάλο μέρος από τα πυρά
  • Δε συμβάλλει αρκετά στη γεωργία

 

Αν θέλετε να γίνετε παίκτης eSports…

Δεν υπάρχουν καθιερωμένα πρότυπα για τους παίκτες των eSports, επειδή η επιτυχία και ο πλούτος καθορίζονται από την εξάσκηση, τη στρατηγική, τη σκληρή δουλειά, τους υποστηρικτικούς συμπαίκτες και πάνω απ’ όλα τις χορηγίες των eSports.

Θα υποθέσουμε ότι για να είστε εδώ, έχετε μεταφέρει τους συμπαίκτες σας μερικές φορές, ας πούμε, στο League of Legends ή έχετε πολεμήσει μερικούς γύρους με μερικούς φίλους στο Tekken και ονειρεύεστε πολύ να γίνετε επαγγελματίας παίκτης βιντεοπαιχνιδιών. Αν ναι, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η νίκη σε μερικά τουρνουά δεν είναι το μοναδικό βήμα στο δρόμο για να γίνετε επαγγελματίας παίκτης eSports και να έχετε οικονομικές απολαβές. Παρόλα αυτά, αρκετοί ελεύθεροι παίκτες κερδίζουν τα προς το ζην με αυτόν τον τρόπο. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Για παράδειγμα, οι χορηγίες από μεγαλύτερες εταιρείες μπορούν να ανοίξουν πόρτες σε καλύτερους συμπαίκτες, προγράμματα κατάρτισης και ευκαιρίες, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες οικονομικές εναλλακτικές λύσεις.

Μην επιτρέψετε σε αυτό να καταπνίξει τις φιλοδοξίες σας να πετύχετε ανεξάρτητα. Πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους σίγουρα και αυτοί που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο, έχουν καταφέρει να κάνουν αυτό που αγαπούν και να γίνουν πλούσιοι στην πορεία. Γιατί να μην το κάνετε κι εσείς;

Συχνές Ερωτήσεις

Ποιες είναι οι κύριες πηγές εσόδων για τους παίκτες των eSports;
Ποιο ανταγωνιστικό βιντεοπαιχνίδι έχει τον μεγαλύτερο αριθμό των πιο ακριβοπληρωμένων παικτών eSports;
Ποιος παίκτης eSports έγραψε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο στο οποίο, μεταξύ άλλων, περιγράφει πώς προδόθηκε από έναν πρώην συμπαίκτη του;