Ανάλυση του Συστήματος Κατάταξης στο Overwatch: Πώς λειτουργεί
Περιεχόμενα
- Ανάλυση του Συστήματος Κατάταξης στο Overwatch: Πώς λειτουργεί
- Επεξήγηση του Συστήματος Κατάταξης στο Overwatch
- Το Σύστημα Ταξινόμησης στο Overwatch
- Εφαρμογή των SR
- Λειτουργίες Κατάταξης στο Overwatch 2
- Σειρά Κατάταξης στο Overwatch 2
- Τι γίνεται με τους Top 500;
- Τροποποιήσεις Κατάταξης στο Overwatch 2
- Πώς λειτουργεί το ομαδικό παιχνίδι στο σύστημα κατάταξης του Overwatch
- Οι Ανταμοιβές του Συστήματος Κατάταξης στο Overwatch
- Τι επηρεάζει την κατάταξή σας στο Overwatch 2;
- Τι δεν πάει καλά με το νέο σύστημα κατάταξης στο ανταγωνιστικό OW2;
- Αξίζει τον κόπο το Overwatch 2 Boost;
- Τελευταίες Σκέψεις
- Συχνές Ερωτήσεις
Προτεινόμενοι bookmakers
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
- Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο σύστημα κατάταξης του Overwatch από την 9η σεζόν είναι σημαντικές, προσφέροντας μια σαφέστερη και απλούστερη εμπειρία ανέλιξης.
- Το Overwatch 2 περιλαμβάνει οκτώ επίπεδα δεξιοτήτων που αντιστοιχούν σε κάθε επίπεδο δεξιοτήτων, με πέντε αριθμητικές διαβαθμίσεις για κάθε επίπεδο δεξιοτήτων.
- Οκτώ παράγοντες τροποποίησης κατάταξης παρέχουν μια δυναμική αναπαράσταση της εξέλιξής σας στις βαθμίδες του Overwatch 2, διασφαλίζοντας ότι κάθε παιχνίδι επηρεάζει τη συνολική σας κατάταξη με τρόπο κατάλληλο ως προς την απόδοσή σας και τις συνθήκες του αγώνα.
Φωτογραφία: Overwatch 2, Σεζόν 13: Spellbinder (Στιγμιότυπο Οθόνης: youtube.com/@playoverwatch)
Για τους παίκτες που ελπίζουν να φτάσουν στις υψηλότερες βαθμίδες, όπως o Γκρανμάστερ ή το αξιοσέβαστο Top 500, το σύστημα κατάταξης του Overwatch προσφέρει μια οργανωμένη διαδρομή. Κάθε σεζόν προσφέρει μια νέα ευκαιρία για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, καθώς η επιδίωξη καλύτερων κατατάξεων αντικατοπτρίζει την ανταγωνιστική πτυχή του παιχνιδιού. Το ανταγωνιστικό Overwatch 2 αντιπροσώπευε σχεδόν τις μισές (45%) από όλες τις ώρες που παίχτηκαν στην 9η σεζόν, ενώ το Quick Play αντιπροσώπευε λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο του χρόνου παιχνιδιού. Αυτό αντιστοιχεί σε μια σημαντική αλλαγή από την πιο χαλαρή λειτουργία του OW2, η οποία αποτελούσε το 40% του συνολικού αριθμού του χρόνου των αγώνων, στην ανταγωνιστική λειτουργία, η οποία αποτελούσε το 35%.
Μιλώντας για την ανταγωνιστική φύση του Overwatch, λίγα μόλις χρόνια μετά την αρχική του κυκλοφορία το 2016, το παιχνίδι εξελίχθηκε γρήγορα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό παιχνίδι μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Τελικά θα δημιουργούσε μια γνωστή και ακμάζουσα βιομηχανία eSports. Είναι ιδανικό και για στοιχήματα στις στοιχηματικές εταιρίες e–sports, επειδή διαθέτει μια από τις πιο ζωντανές και ποικίλες κοινότητες eSports, καθώς και μια ανταγωνιστική σεζόν που διαρκεί όλο το χρόνο.
Αυτός ο ολοκληρωμένος οδηγός θα καλύψει τις ιδιαιτερότητες των ανταμοιβών που προσφέρονται σε κάθε επίπεδο, θα εξετάσει τις διάφορες βαθμίδες μέσα στο σύστημα κατάταξης και θα εμβαθύνει στον τρόπο λειτουργίας των βαθμίδων του Overwatch 2. Θα μιλήσουμε επίσης για τις τελευταίες τροποποιήσεις που έχουν προκαλέσει συζητήσεις στην κοινότητα. Ελάτε μαζί μας για να αναλύσουμε τις ιδιαιτερότητες του συστήματος κατάταξης του Overwatch και να σας δώσουμε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να βουτήξετε με επιτυχία στο ανταγωνιστικό τοπίο των shooters πρώτου προσώπου για πολλούς παίκτες του 2022.
Επεξήγηση του Συστήματος Κατάταξης στο Overwatch
Σημαντικές αλλαγές έχουν σημειωθεί στο σύστημα κατάταξης του Overwatch από την 9η σεζόν (η 13η σεζόν βρίσκεται σε εξέλιξη), το οποίο παρέχει πλέον μια πιο ξεκάθαρη και απλή εμπειρία εξέλιξης.
Ανάλογα με την απόδοσή τους στο παιχνίδι, οι παίκτες βλέπουν μια σαφή οπτική αναπαράσταση της εξέλιξής τους στην επόμενη βαθμίδα μετά από κάθε αγώνα στο πλαίσιο του νέου συστήματος. Με απλά λόγια, το σύστημα επιτρέπει στους παίκτες να ανεβαίνουν τις βαθμίδες και να αποδεικνύουν τις ικανότητές τους ενάντια σε άλλους παίκτες.
Αυτή η ενημερωμένη μέθοδος απλοποιεί αυτό που προηγουμένως ήταν μια πιο περίπλοκη διαδικασία, καθιστώντας απλή την παρακολούθηση της προόδου ή των αποτυχιών των παικτών στην κατάταξη. Όμως, η σαφήνεια αυτή έφερε στο φως και δυσκολίες, με ορισμένους παίκτες να παραμένουν στάσιμοι σε συγκεκριμένα επίπεδα. Ως παίκτης, πρέπει να προχωρήσετε μέσα από κάθε μία από αυτές τις βαθμίδες στο σύστημα κατάταξης του OW2.
Το Σύστημα Ταξινόμησης στο Overwatch
Το ταξίδι σας στο Overwatch 2 ξεκινάει με μια σειρά από αγώνες κατανομής για τον καθορισμό της αρχικής βαθμολογίας σας στο Matchmaking (MMR). Επειδή σας αντιστοιχεί με παίκτες ανάλογου επιπέδου δεξιοτήτων σε ανταγωνιστικούς αγώνες, αυτή η βαθμολογία που βασίζεται στην αριθμητική αντανάκλαση των δεξιοτήτων σας, δηλαδή το Skill Rating (SR), το οποίο δεν αποκαλύπτεται, είναι εξαιρετικά σημαντική. Στη συνέχεια θα αναφερθούμε αναλυτικά σε αυτό. Παρόλο που τα στοιχεία της βαθμολόγησης δεν αποκαλύπτονται, οι υπολογισμοί της Βαθμολογίας Αγώνα βασίζονται στην απόδοση των παικτών και στα αποτελέσματα των παιχνιδιών, σε αντίθεση με τα πιο ανοιχτά επίπεδα κατάταξης.
Θα πρέπει να είναι περίπου το ίδιο με την κατάταξη που βλέπετε, αλλά δεν μπορείτε να είστε σίγουροι. Ο προβαλλόμενος βαθμός αξιολόγησης δεξιοτήτων σας και το MMR δεν είναι πάντα ίδια, επειδή το τελευταίο είναι πάντα ένας μεταβαλλόμενος στόχος. Πρέπει να προσαρμόζεστε στα meta με κάθε patch, προκειμένου να διατηρήσετε ή να βελτιώσετε την κατάταξή σας, επειδή το σύστημα Matchmaking Rating συγκρίνει τις ικανότητές σας με αυτές των άλλων παικτών.
Η Blizzard δεν πρόκειται ποτέ να δώσει τη συγκεκριμένη τιμή MMR ή να εξηγήσει πώς λειτουργεί το σύστημα, προκειμένου να αποτρέψει τους παίκτες από το να το χειραγωγήσουν για να το εκμεταλλευτούν.
Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να θυμάστε ότι η αποχή από το παιχνίδι μπορεί να προκαλέσει τη σταδιακή μείωση του Matchmaking Rating σας, η οποία επηρεάζει την ποιότητα των συμπαικτών και των αντιπάλων που αντιμετωπίζετε και εγγυάται ότι θα ταξινομείστε ανάλογα με την ανταγωνιστική σας κλίμακα.
Εφαρμογή των SR
Στο OW2 η συνολική σας κατάταξη καθορίζεται από ένα κρυφό κριτήριο που ονομάζεται Βαθμολογία Δεξιοτήτων. Παρόλο που η ακριβής μέθοδος προσδιορισμού του SR δεν είναι γνωστή, λαμβάνει υπόψη της μια σειρά από παραμέτρους, όπως:
– Η ατομική σας απόδοση για κάθε ήρωα.
– Το ιστορικό σας σε νίκες ή ήττες.
– Η διαφορά μεταξύ της δυναμικής της ομάδας σας και της δυναμικής του εχθρού.
Με αυτό το Σύστημα Αξιολόγησης Δεξιοτήτων η Blizzard ελπίζει να δημιουργήσει δίκαιους αγώνες μεταξύ παικτών με συγκρίσιμα επίπεδα δεξιοτήτων. Μπορείτε να ανεβείτε στην κατάταξη καθώς το SR σας αυξάνεται, αν συνεχίσετε να κερδίζετε παιχνίδια και να έχετε καλές επιδόσεις.
Οι Τροποποιήσεις Κατάταξης, οι οποίες δίνουν στην ανάπτυξή σας περισσότερη ευχέρεια, έχουν επίσης αντίκτυπο στο Σύστημα Αξιολόγησης Δεξιοτήτων. Αυτές οι τροποποιήσεις μπορεί να δείχνουν αν βρίσκεστε σε σερί νίκης ή ήττας, αν αλλάζει η κατάταξή σας ή αν πετύχατε μια απροσδόκητη νίκη επί μιας ομάδας που προβλεπόταν να κερδίσει. Μπορείτε να εκτιμήσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις αλλαγές στην κατάταξή σας και να τροποποιήσετε το παιχνίδι σας έχοντας επίγνωση αυτών των παραγόντων.
Λειτουργίες Κατάταξης στο Overwatch 2
Όπως είπαμε, στην 9η σεζόν του OW2 σημειώθηκε σημαντική αλλαγή στην κατάταξη. Μετά από κάθε αγώνα, εισάγεται ένα νέο σύστημα που παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάταξής σας, καθώς και νέα βραβεία για skin όπλων.
Πλέον, όταν τελειώνει ένας ανταγωνιστικός αγώνας, εμφανίζεται μια οθόνη που δείχνει την προαγωγή σας στην επόμενη κατηγορία δεξιοτήτων. Σε αντίθεση με το παλιό σύστημα, το οποίο έκρυβε αυτές τις πληροφορίες μέχρι την ενημέρωση του βαθμού σας, οι παίκτες του Overwatch 2 θα συνηθίσουν να βλέπουν έναν αριθμό να ανεβαίνει και να πέφτει μετά από κάθε αναμέτρηση. Οι «τροποποιητές», που θα περιγράψουμε παρακάτω, είναι τα μόνα πράγματα που μπορούν να αλλάξουν το πόσο αυξάνεται ή μειώνεται η πρόοδος της κατάταξής σας.
Η Αναμονή Ρόλου και η Ανοικτή Αναμονή είναι οι δύο κύριες λειτουργίες κατάταξης στο OW2. Για να αποκτήσετε πρόσβαση και να παίξετε και στους δύο τρόπους κατάταξης, πρέπει είτε να είχατε το Overwatch 1 είτε να έχετε ολοκληρώσει 50 παιχνίδια Quick Play στο Overwatch 2.
- Αναμονή Ρόλου: Σύμφωνα με τη λειτουργία, η σύνθεση της ομάδας σας είναι κλειδωμένη σε έναν ήρωα τανκ, δύο ήρωες που προκαλούν ζημιά και δύο ήρωες υποστήριξης. Επιλέγετε τους ρόλους για τους οποίους θέλετε να μπείτε στην αναμονή, συμμετέχετε σε αγώνες και λαμβάνετε έναν βαθμό που αντιστοιχεί σε κάθε ρόλο.
- Ανοικτή Αναμονή: Όπως και στην αρχική έκδοση του Overwatch το 2016, αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη σε όλους. Λαμβάνετε μία συνολική βαθμολογία και μπορείτε να επιλέξετε οποιονδήποτε ήρωα με οποιαδήποτε ιδιότητα.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ανταγωνιστικές σεζόν του OW2, δεν θα χρειαστεί να παίξετε παιχνίδια για να πάρετε ξανά μια θέση. Αντίθετα, θα πρέπει να ολοκληρώνετε 10 αγώνες κατάταξης ετησίως για κάθε ρόλο. Με βάση την απόδοσή σας σε κάθε αγώνα, το παιχνίδι θα προβλέπει την τελική σας κατάταξη.
Στη συνέχεια, κάθε φορά που γεμίζετε τη μπάρα μέχρι την επόμενη κατηγορία δεξιοτήτων ή, αν έχετε πρόβλημα, όταν πέφτει στην προηγούμενη κατηγορία δεξιοτήτων, η κατάταξή σας θα ενημερώνεται ανάλογα.
Σειρά Κατάταξης στο Overwatch 2
Από το Χάλκινο μέχρι το κορυφαίο Top 500, το σύστημα κατάταξης του Overwatch χωρίζεται σε πολλαπλές βαθμίδες. Η πλειονότητα των παικτών ομαδοποιούνται γύρω από τα επίπεδα Ασημένιο, Χρυσό και Πλατινένιο, καθένα από τα οποία υποδηλώνει ένα διαφορετικό επίπεδο δεξιοτήτων. Λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης παικτών, αυτές οι κοινές βαθμίδες παρέχουν το ταχύτερο matchmaking, αλλά αποτελούν επίσης ένα σοβαρό εμπόδιο στην ανέλιξη των παικτών.
Αντιπροσωπεύοντας μια αποκλειστική ομάδα 500 παικτών στο παιχνίδι, το Top 500 είναι περισσότερο μια εξέχουσα διάκριση παρά μια κατάταξη. Οι παίκτες που συμμετέχουν σε επαγγελματικούς διαγωνισμούς Overwatch βρίσκονται συχνά εκεί και χρησιμεύει περισσότερο ως πίνακας κατάταξης, αναδεικνύοντας την καλύτερη ανταγωνιστική απόδοση.
Οι ατομικές επιδόσεις και οι προσφάτως προστιθέμενοι τροποποιητές κατάταξης (μην ανησυχείτε, θα φτάσουμε και σε αυτό), οι οποίοι τροποποιούν το ρυθμό με τον οποίο οι παίκτες μπορούν να προαχθούν ή να υποβιβαστούν στην κατάταξη, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εξέλιξη της κατάταξης στο OW2. Χάρη σε αυτό το σύστημα, το υπάρχον επίπεδο δεξιοτήτων και η ανταγωνιστική ευστροφία των παικτών απεικονίζονται στις κατατάξεις τους.
Στις ανταγωνιστικές λειτουργίες παιχνιδιού του Overwatch 2, θα παρατηρήσετε αξιοσημείωτες αλλαγές στη συμπεριφορά και το παιχνίδι των παικτών καθώς ανεβαίνετε στις βαθμίδες. Αυτοί οι τρόποι αναδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο οι αλλαγές στην εξισορρόπηση επηρεάζουν τις ομαδικές αναμετρήσεις και είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε να είναι απλοί και εύχρηστοι. Καθώς ανεβαίνετε στην ιεραρχία, οι αντιπαραθέσεις γίνονται πιο έντονες και η στρατηγική γίνεται πιο διεξοδική, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι λειτουργίας για τους παίκτες που μπορούν να περιμένουν στην αναμονή, ο καθένας με το δικό του σύστημα κατάταξης.
Συνοπτικά, τα οκτώ μετάλλια που συνθέτουν την κατάταξη του OW2 αντιστοιχούν σε κάθε επίπεδο δεξιοτήτων, με τον πρωταθλητή να βρίσκεται στην κορυφή. Υπάρχουν πέντε αριθμητικά τμήματα μέσα σε κάθε επίπεδο δεξιοτήτων και ανεβαίνουν μέχρι να φτάσετε στο αμέσως υψηλότερο επίπεδο. Επομένως, θα ξεκινήσετε από το Πλατινένιο 5 αν είστε στο Χρυσό 1 και θα προχωρήσετε στην κατάταξη.
Στο Overwatch 2 μπορείτε να κατακτήσετε τις ακόλουθες βαθμίδες:
- Χάλκινο 5-1
- Ασημένιο 5-1
Το Χάλκινο και το Ασημένιο είναι τα χαμηλότερα επίπεδα και εδώ οι παίκτες συχνά επιλέγουν τους αγαπημένους τους ήρωες χωρίς να σκέφτονται τη σύνθεση της ομάδας ή την τακτική. Οι μηχανικές δεξιότητες είναι ακόμα υπό ανάπτυξη και η επικοινωνία είναι περιορισμένη. Οι παίκτες σε αυτά τα επίπεδα μπορεί να δίνουν προτεραιότητα στην ατομική τους επιτυχία έναντι της ομαδικής συνεργασίας, με αποτέλεσμα οι αγώνες να μοιάζουν πιο χαοτικοί και ανοργάνωτοι.
- Χρυσό 5-1
Τόσο για ψυχαγωγικούς όσο και για ανταγωνιστικούς παίκτες, το Χρυσό είναι η πιο πολυπληθής βαθμίδα. Η κατάκτηση των «κύριων» ηρώων καταλαμβάνει πολύ χρόνο στους παίκτες, μερικές φορές εις βάρος της προσαρμοστικότητας της ομάδας. Παρόλο που σε αυτή την κατηγορία μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται πιο δομημένες συνθέσεις ομάδων και θεμελιώδεις τακτικές, η ασυνέπεια στην επικοινωνία και στα επίπεδα δεξιοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτα παιχνίδια.
- Πλατινένιο 5-1
Η μετάβαση σε πιο στρατηγικά παιχνίδια εμφανίζεται στην Πλατινένια κατάταξη. Οι παίκτες αρχίζουν να συντονίζουν τις απόλυτες ικανότητες, να επικοινωνούν με σαφήνεια και να προσαρμόζονται σε διάφορες συνθέσεις ομάδων και χάρτες. Σε αυτό το επίπεδο, γίνεται πιο κρίσιμο από ποτέ να έχετε μια ποικιλία ηρώων και να μπορείτε να αλλάζετε ρόλους ανάλογα με τις απαιτήσεις της ομάδας.
- Διαμαντένιο 5-1
- Μάστερ 5-1 (Το Top 500 ξεκινάει περίπου από εδώ)
- Γκρανμάστερ 5-1
- Πρωταθλητής 5-1
Το παιχνίδι γίνεται πραγματικά ανταγωνιστικό από το Διαμαντένιο επίπεδο. Οι παίκτες διαθέτουν ισχυρές μηχανικές ικανότητες, λεπτομερή γνώση των meta και την ικανότητα για άμεση και τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων. Στα υψηλά επίπεδα, η συνεργασία και η επικοινωνία είναι απαραίτητες, καθώς οι παίκτες συχνά χρησιμοποιούν εξελιγμένες τακτικές και συντονίζουν τις κινήσεις τους για να ξεπεράσουν τους αντιπάλους τους. Οι πιο ταλαντούχοι και αφοσιωμένοι παίκτες που έχουν κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες του παιχνιδιού βρίσκονται στις υψηλότερες βαθμίδες, όπως Top 500, Γκρανμάστερ και Πρωταθλητής.
Τι γίνεται με τους Top 500;
Οι πίνακες κατάταξης Top 500 και τα διακριτικά σήματα κατάταξης θα δημοσιεύονται δύο εβδομάδες μετά την έναρξη κάθε σεζόν. Επιπλέον, θα είναι διαθέσιμοι για παιχνίδι την ίδια μέρα, αν υπάρχει νέος ήρωας για τη σεζόν.
Οι κορυφαίοι 500 συμμετέχοντες είναι ταξινομημένοι ανά ρόλο και ανά συνδυασμένη κατηγορία ρόλων, δημιουργώντας έναν δυναμικό πίνακα αποτελεσμάτων. Μπορείτε να δείτε την κατάταξη κάτω από την ανταγωνιστική κάρτα στο κύριο μενού.
Ουσιαστικά, δεν χρειάζεται να έχετε συγκεκριμένη κατάταξη για να εμφανιστείτε στον πίνακα κατάταξης των Top 500. Οι παίκτες OW2 με την υψηλότερη κατάταξη εμφανίζονται σε αυτό το στιγμιότυπο, το οποίο αλλάζει καθώς οι παίκτες κερδίζουν ή χάνουν. Είναι πιθανό ότι άλλοι παίκτες θα σας βγάλουν από το Top 500 πολύ γρήγορα, αν καταφέρατε να μπείτε εκεί με δυσκολία. Επειδή η κατάταξη είναι ευμετάβλητη, θα πρέπει να περιμένετε ότι οι θέσεις θα αυξομειώνονται καθημερινά.
Για να προκριθείτε στους Top 500, πρέπει να παίξετε και να κερδίσετε 25 αγώνες είτε στην Ανοικτή Αναμονή είτε στην Αναμονή Ρόλων. Οι παίκτες Μάστερ, Γκρανμάστερ και Πρωταθλητές θα αποτελούν την πλειοψηφία του Top 500, αφού στην πραγματικότητα περιλαμβάνει μόνο τους 500 καλύτερους παίκτες από τους εκατοντάδες ή ίσως και εκατομμύρια παίκτες που υπάρχουν συνολικά.
Σε περίπτωση που είστε λίγο «σκουριασμένοι», το MMR σας, γνωστό και ως αόρατος βαθμός σας, θα πέσει αν διακόψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα το παιχνίδι σας. Όταν επιστρέψετε, η Blizzard υπόσχεται ότι το Matchmaking Rating σας θα προσαρμοστεί ταχύτερα από το συνηθισμένο για να επανέλθετε στο σωστό δρόμο.
Τροποποιήσεις Κατάταξης στο Overwatch 2
Στο OW2, πολλές μεταβλητές που αντιπροσωπεύουν τόσο την πρόσφατη απόδοσή σας όσο και ορισμένες συνθήκες αγώνων, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο προχωράτε στην κατάταξη.
Μετά από κάθε ανταγωνιστικό αγώνα θα βλέπετε μια οθόνη πληροφοριών κατάταξης που θα εμφανίζει την ανέλιξή σας στην επόμενη κατηγορία δεξιοτήτων. Ένα ποσοστό της προόδου σας, είτε κερδίσατε είτε χάσατε, θα εμφανίζεται στη μπάρα. Οι τροποποιητές προσαρμόζουν την πρόοδό σας ανάλογα με διάφορα κριτήρια.
Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται αυτά τα στοιχεία, δηλαδή οι τροποποιητές:
- Σερί Νικών: Αν κερδίσετε πολλά παιχνίδια στη σειρά, επιταχύνεται η πρόοδός σας.
- Σειρά Ηττών: Αν χάσετε πολλά παιχνίδια στη σειρά, θα πέσετε πιο γρήγορα στην κατάταξή σας.
- Δύσκολη Μάχη: Σας παρέχει μεγαλύτερες ανταμοιβές όταν θριαμβεύετε σε δύσκολες καταστάσεις.
- Διαβάθμιση: Εφαρμόζεται όταν προσδιορίζεται η κατάταξή σας για πρώτη φορά.
- Αστάθεια: Τροποποιεί την κατάταξή σας εάν η απόδοσή σας μετά τη διαβάθμιση είναι ασταθής.
- Ανατροπή: Αν χάσετε ένα παιχνίδι που θα έπρεπε να είχατε κερδίσει, η κατάταξή σας πέφτει.
- Προστασία από υποβιβασμό: Σας προστατεύει από υποβιβασμό στην κατάταξή σας, όταν πρόκειται να υποβιβαστείτε.
- Αναμενόμενο: Η τυπική προαγωγή για τη νίκη σε ένα παιχνίδι που έπρεπε να κερδίσετε.
Παρέχοντας μια δυναμική αναπαράσταση της εξέλιξής σας στις βαθμίδες του Overwatch 2, αυτοί οι τροποποιητές κατάταξης διασφαλίζουν ότι κάθε παιχνίδι επηρεάζει τη συνολική σας κατάσταση με τρόπο που να είναι κατάλληλος για την απόδοσή σας και τις συνθήκες του αγώνα. Αυτή η μέθοδος προσφέρει μια λεπτομερή ανασκόπηση των επιτευγμάτων και των αποτυχιών σας, προσαρμοσμένη όχι μόνο για το τυπικό παιχνίδι αλλά και για τον ρόλο που παίζετε σε αυτό.
Πώς λειτουργεί το ομαδικό παιχνίδι στο σύστημα κατάταξης του Overwatch
Υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στο ομαδικό παιχνίδι στις ανταγωνιστικές λειτουργίες του OW2. Εφόσον δεν βρίσκονται στα άκρα του φάσματος των βαθμών, οι περισσότεροι παίκτες μπορούν να σχηματίσουν ομάδες σχεδόν με οποιονδήποτε. Ωστόσο, οι κορυφαίοι παίκτες πρέπει να ακολουθούν πολύ αυστηρούς κανόνες.
Οι κανονισμοί αναφέρονται παρακάτω, αλλά προσέξτε οπωσδήποτε τη διάκριση μεταξύ μιας κατηγορίας δεξιοτήτων και ενός βαθμού. Οι παίκτες με υψηλό βαθμό πρέπει να γνωρίζουν τις ξεχωριστές κατηγορίες δεξιοτήτων (π.χ. Μάστερ 3 ή Γκρανμάστερ 1), ωστόσο, οι περισσότεροι παίκτες μπορούν να παίξουν με οποιονδήποτε έως και δύο ολόκληρες βαθμίδες πάνω ή κάτω από αυτούς.
Από τη σεζόν 10, οι κανονισμοί αυτοί έχουν χαλαρώσει.
- Χάλκινοι, Ασημένιοι, Χρυσοί, Πλατινένιοι και Διαμαντένιοι παίκτες: Οποιοσδήποτε εντός 2 βαθμίδων.
- Μάστερ Παίκτες: Οποιοσδήποτε εντός 1 βαθμίδας.
- Γκρανμάστερ Παίκτες: Οποιοσδήποτε μέσα σε 3 κατηγορίες δεξιοτήτων.
- Πρωταθλητές Παίκτες: Ένας παίκτης μέσα σε 3 κατηγορίες δεξιοτήτων.
Οι Ανταμοιβές του Συστήματος Κατάταξης στο Overwatch
Εκτός από το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσφέρει στους παίκτες, το σύστημα κατάταξης του Overwatch προσφέρει και υλικά οφέλη. Οι παίκτες μπορούν πλέον να κερδίζουν Ανταγωνιστικούς Πόντους (CP) από κάθε ανταγωνιστικό αγώνα, χάρη σε ένα νέο σύστημα που εφαρμόστηκε στην 9η σεζόν. Μπορείτε ακόμα να αγοράσετε χρυσά skin όπλων με Legacy Competitive Points, τα οποία έχουν μετατραπεί από τυχόν CP που κερδίσατε πριν από τη σεζόν 9.
Με κάθε νίκη, ισοπαλία ή ήττα το 2024, συγκεντρώνονται Ανταγωνιστικοί Πόντοι: μια νίκη κερδίζει 10 CP, μια ισοπαλία κερδίζει 5 Ανταγωνιστικούς Πόντους και μια ήττα δεν κερδίζει καθόλου CP. Οι παίκτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα περιορισμένα skin των όπλων Jade που είναι σήμερα προσβάσιμα με τους Ανταγωνιστικούς Πόντους 2024, χρησιμοποιώντας τους CP που έχουν συγκεντρώσει. Τα skin των όπλων Jade θα κοστίζουν 3.000 Ανταγωνιστικούς Πόντους το 2024. Επιπλέον, τα χρυσά skin όπλων έχουν τιμή 3.000 Legacy CP. Ειδικότερα, η Blizzard έχει δηλώσει ότι στο εγγύς μέλλον θα μπορείτε να αγοράσετε χρυσά όπλα με τους Ανταγωνιστικούς Πόντους του 2024.
Δεν χρειάζεται πλέον να ολοκληρώσετε μια πρόκληση, αλλά ανταγωνιστικούς τίτλους όπως «Platinum Role Challenger» που εξακολουθούν να απονέμονται στο τέλος μιας σεζόν, ώστε να μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε για την επόμενη.
Οι αχρησιμοποίητοι CP του 2024 μετατρέπονται σε Legacy Competitive Points στο τέλος του έτους, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικά ειδικά προϊόντα, ενώ κάθε σεζόν προστίθενται νέα κίνητρα. Οι παίκτες ανταμείβονται για την ανταγωνιστική τους υπεροχή στο σύστημα κατάταξης του Overwatch, καθώς και για τη συμμετοχή τους.
Δεν λαμβάνετε πλέον τους CP που σας απονέμονταν παλαιότερα στο τέλος κάθε σεζόν ανάλογα με την κατάταξή σας. Ο μετρητής «Ανταγωνιστικής εξέλιξης» για bonus Ανταγωνιστικών Πόντων αυξάνεται πλέον με κάθε αγώνα.
Κερδίζετε τρεις πόντους προόδου για τις νίκες. Κερδίζετε μόνο έναν πόντο για νίκες και ήττες.
Τι επηρεάζει την κατάταξή σας στο Overwatch 2;
Η κατανόηση της εξέλιξης της κατάταξής σας στο OW2 απαιτεί μια κατανοητή προσέγγιση που αξιολογεί τόσο τη βασική διαμόρφωση του παιχνιδιού όσο και την απόδοσή σας. Μπορεί να έχει μικρή επίδραση στην κατάταξή σας αν νικήσετε μια ισχυρότερη ομάδα όταν οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ σας, αλλά μπορεί να αυξήσει σημαντικά την κατάταξή σας αν αναμένεται να κερδίσετε σύμφωνα με τη δύναμη της ομάδας και κερδίζετε.
Μπορείτε να δείτε πώς η δυναμική του αγώνα, όπως η σύνθεση της ομάδας και η συνολική απόδοση, επηρεάζουν τις αλλαγές στην ατομική σας κατάταξη χάρη στην διαφάνεια του συστήματος. Αυτή η στρατηγική καθιστά σαφέστερο το πόσο κρίσιμο είναι το αποτέλεσμα κάθε αγώνα για την ανταγωνιστική δομή του Overwatch 2 και εγγυάται ότι οι παίκτες γνωρίζουν πώς οι νίκες και οι ήττες επηρεάζουν τη συνολική εξέλιξη της κατάταξής τους.
Τι δεν πάει καλά με το νέο σύστημα κατάταξης στο ανταγωνιστικό OW2;
Το κύριο παράπονο των παικτών του Overwatch 2 είναι ότι πιστεύουν ότι τα σερί νικών δεν τους προσφέρουν αρκετό κέρδος. Ορισμένα μέλη της κοινότητας Steam του παιχνιδιού ισχυρίζονται ότι οι αγώνες μοιάζουν εξαιρετικά άνισοι, επειδή περιστασιακά δεν γνωρίζουν την κατάταξή τους. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, περιστασιακά τοποθετούνται σε αγώνες που φαίνεται να είναι τουλάχιστον ένα επίπεδο δεξιοτήτων κάτω ή πάνω από αυτούς και το παιχνίδι τους ενημέρωσε ότι δεν έπρεπε να χάσουν τον συγκεκριμένο αγώνα εφόσον είχαν χάσει.
Στη συνέχεια, υπάρχει έλλειψη διαφάνειας. Τα περισσότερα παιχνίδια έχουν μια μπάρα που ανεβαίνει όταν κερδίζετε και πέφτει όταν χάνετε. Αυτό έχει σκοπό να υποδείξει πόσο κοντά βρίσκεστε στο να ανεβείτε στην κατάταξη ή να σας ενημερώσει ότι μπορείτε να αποχαιρετήσετε τη χρυσή σας θέση αν χάσετε το επόμενο παιχνίδι σας. Ακόμα και αν το αρχικό Overwatch είχε τα προβλήματά του, τουλάχιστον μπορούσατε να δείτε την άνοδο ή την πτώση της κατάταξής σας μετά από κάθε αγώνα.
Ωστόσο, το κύριο πρόβλημα της ανταγωνιστικής λειτουργίας δεν είναι οι διφορούμενες κατατάξεις, αλλά το μη ανταγωνιστικό παιχνίδι που οδηγεί σε μονόπλευρες ήττες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς YouTubers του Overwatch έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για το μη ανταγωνιστικό σύστημα ζευγαρώματος.
Τα μέλη του φόρουμ των προγραμματιστών του παιχνιδιού παραπονιούνται ότι το σύστημα κατάταξης του OW2 είναι το πιο αποθαρρυντικό από οποιοδήποτε ανταγωνιστικό παιχνίδι. Το πρόβλημα είναι ότι η ατομική σας συνεισφορά στο παιχνίδι δεν αναγνωρίζεται από το νέο σύστημα κατάταξης. Τα πάντα βασίζονται αποκλειστικά στις νίκες ή τις ήττες. Για παράδειγμα, η ομάδα σας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ωστόσο αποτυγχάνει. Ένας τροποποιητής ήττας προκύπτει αν χάσετε το επόμενο παιχνίδι. Το παιχνίδι θα προσπαθήσει να σας ζευγαρώσει με κατώτερους αντιπάλους, ώστε να μπορείτε να μετακινηθείτε προς τα κάτω επ’ αόριστον. Στη συνέχεια, θα θριαμβεύσετε και μετά θα πέσετε ξανά προς τα κάτω. Τα σερί νικών δεν διαφέρουν. Θα κερδίσετε ή θα χάσετε μόνο 20 πόντους αξιολόγησης, ακόμη και αν έχετε 50 σκοτωμούς και το Play of the Game (PotG). Το πόσο συνεισφέρατε στο παιχνίδι είναι πραγματικά άσχετο. Το σύστημα ενδιαφέρεται μόνο για το αποτέλεσμα, όχι για τις ικανότητές σας. Παρόλο που ο αλγόριθμος μπορεί περιστασιακά να λάβει υπόψη του την απόδοσή σας και να δώσει ένα επιπλέον 1-4%, αυτή η ομάδα παικτών θεωρεί ότι αυτά τα ποσοστά είναι γενικά παράλογα.
Έτσι, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του άρθρου, αφού εξηγήσαμε τα πάντα σχετικά με το σύστημα κατάταξης του Overwatch, ας παραθέσουμε μερικά γενικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ | ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ |
Οι παίκτες έχουν την ευκαιρία να αναρριχηθούν στην ιεραρχία και να αποδείξουν τις ικανότητές τους έναντι άλλων παικτών. | Τα σερί νικών δεν προσφέρουν στους παίκτες αρκετό κέρδος. |
Καθιέρωση ισότιμων αγώνων μεταξύ παικτών με συγκρίσιμα επίπεδα δεξιοτήτων. | Έλλειψη διαφάνειας με την έννοια ότι δεν βλέπουμε καθαρά την άνοδο ή την πτώση της ιεραρχίας. |
Καθώς ανεβαίνετε στην ιεραρχία, οι μάχες γίνονται πιο έντονες και το στρατηγικό βάθος εντείνεται. | Μη ανταγωνιστικό παιχνίδι που στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγεί σε μονόπλευρες ήττες. |
Κάθε σεζόν προσφέρει μια νέα ευκαιρία για ανάπτυξη και βελτίωση των δεξιοτήτων. | Οι ατομικές δεξιότητες και η συνεισφορά στο παιχνίδι δεν εκτιμώνται τόσο πολύ, αλλά μόνο το αποτέλεσμα. |
Αξίζει τον κόπο το Overwatch 2 Boost;
Παρόλο που η άνοδος στην κατάταξη στο Overwatch 2 απαιτεί ταλέντο και αφοσίωση, υπάρχουν ορισμένα εμπόδια που μερικές φορές μπορεί να κάνουν τη διαδικασία να φαίνεται δύσκολη. Για τους παίκτες που αισθάνονται παγιδευμένοι ή σε κακή θέση εξαιτίας παραγόντων όπως οι αναξιόπιστοι συμπαίκτες ή το κακό ταίριασμα, η υπηρεσία/προπονητής ενίσχυσης OW2 μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο.
Προκειμένου να αυξήσετε την κατάταξή σας σε μια κατηγορία που ανταποκρίνεται περισσότερο στο πραγματικό επίπεδο δεξιοτήτων σας και σας επιτρέπει να συμμετέχετε σε πιο ανταγωνιστικούς και ισορροπημένους αγώνες, οι υπηρεσίες boosting συχνά λειτουργούν μόνο με Top 500 boosters. Μπορείτε να βελτιώσετε τη συνολική εμπειρία παιχνιδιού σας και να επικεντρωθείτε στην τελειοποίηση των δεξιοτήτων σας σε ένα κατάλληλο ανταγωνιστικό περιβάλλον, φτάνοντας σε μια κατάταξη που αντιπροσωπεύει με ακρίβεια τις ικανότητές σας.
Ωστόσο, πολλοί παίκτες πιστεύουν ότι η ενίσχυση δεν είναι αποδοτική. Καταστρέφει τη διασκέδαση και χαλάει το παιχνίδι. Πριν από το Overwatch League (OWL), το οποίο τώρα είναι γνωστό ως Overwatch Champions Series (OWCS), το κόστος του boost ήταν συχνά χαμηλό. Οι τιμές ανεβαίνουν όταν ξεκινάει το Overwatch League. Το να φτάσετε στους Μάστερ φαίνεται να οδηγεί σε μείωση σύντομα, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα.
Ωστόσο, αυτό βάζει σε σκέψεις πολλούς παίκτες. Δεδομένου του πόσο απλό είναι να ξεφύγει κανείς από τη χρήση αυτής της υπηρεσίας χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα, είναι αυτό δίκαιο; Φυσικά, τα χαμηλότερα επίπεδα SR που προάγονται σε Μάστερ πιθανότατα θα μειωθούν, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των μεσαίων και υψηλών επιπέδων Διαμαντένιου και Μάστερ. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λανθασμένα χρήση των υπηρεσιών ενίσχυσης.
Οι υποστηρικτές της υπηρεσίας ισχυρίζονται ότι το boosting αφορά την αναπροσαρμογή του περιβάλλοντος παιχνιδιού σας, ώστε να μπορείτε να αγωνίζεστε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, να μαθαίνετε πιο αποτελεσματικά και να απολαμβάνετε κάθε αγώνα περισσότερο. Δεν πρόκειται απλώς για την ταχεία ανέλιξη στην ιεραρχία. Οι επαγγελματικές υπηρεσίες boosting προσφέρουν την εξατομικευμένη λύση που χρειάζεστε, είτε ο στόχος σας είναι να παρακάμψετε προσωρινά τις δυσκολίες είτε χρειάζεστε βοήθεια για να φτάσετε σε μια κατάταξη που αντιστοιχεί στο επίπεδο δεξιοτήτων σας. Έτσι, όσοι πιστεύουν ότι είναι δίκαιο, ας το απολαύσουν…
Τελευταίες Σκέψεις
Αυτά ήταν όλα όσα μπορούσαμε να μοιραστούμε μαζί σας σχετικά με το σύστημα κατάταξης του Overwatch ή τις ιδιαιτερότητες του ανταγωνιστικού παιχνιδιού. Με τα νέα ανταγωνιστικά βραβεία, μπορείτε να επιδεικνύεστε στους αντιπάλους σας και ίσως η αναμόρφωση του ανταγωνιστικού συστήματος να σας βοήθησε να ανεβείτε στην ανταγωνιστική κλίμακα εκεί που σας αξίζει.
Καλή τύχη στα προσεχή παιχνίδια σας!